Vieni iš geriausių šiai dienai yra “CIMUKA” inkubatoriai.  Jie pasižymi novatoriškais sprendimais , bei labai kokybiškais išperinimo rezultatais.

Norime pasidalinti šio gamintojo profesionaliais patarimais.

Visų pirma turi būti labai gerai parenkami kiaušiniai perinimui. Naudokite sveikų, gerai maitinamų ir ne senesnių nei 2-3 metų amžiaus veislinių paukščių kiaušinius. Rekomenduojame kiaušinius perinimui naudoti iš savo ar netoliese esančio ūkio, kadangi vežantis kaušinius iš toliau, transportavimo metu kiaušiniai patiria vibraciją, temperatūros pokyčius, deguonies trūkumą, kas gali sumažinti paukščių išsiritimo procentą net iki 50%.

Taip pat rekomenduojama savaitę prieš renkant kiaušinius perinimui, motininiam pulkui į girdymo sistemą paduoti vitaminų AD3EC, kurie sustiprinns deteklių imunitetą, ko pasekoje padėti kiaušiniai perinimui turės daugiau mineralų, tuo greičiau išsiris mažyliai ir jau su imunine sistema. Išsiritę mažyliai bus tiprūs ir energingi.

Taip pat labai svarbu ir tai, kiek vienam paukščių patinui tenka patelių. Pavyzdžiui, norint turėti didelį išsiritusių viščiukų koeficientą, vienam gaidžiui turėtų tekti ne daugiau kaip šešios vištos. Reikėtų neviršyti žemiau nurodytų rodiklių:

Taip rekomenduojama, jog gaidys būtų ne giminingas (turi būti iš kito pulko).

 

 

Rekomenduojamos proporcijos Subrendimo amžius
Paukštis Patinas  

 

Patelė Patinas Patelė
Vištos 1 6 6-8 mėn. 6-8 mėn.
Fazanai 1 4 6-7 mėn. 6-7 mėn.
Antys 1 4 8 mėn. 4 mėn.
Žąsys 1 4 8 mėn. 7 mėn.
Kurapkos 1 1 10-12 mėn. 10-12 mėn.
Putpelės 1 3 2 mėn. 50 d.
Kalakutai 1 8 7 mėn. 7 mėn.

Kiaušinius inkubavimui parinkite lygiu, gražiu lukštu, vientisos spalvos be ekskrementų.

Keletas patarimų kaip atrinkti, bei paruošti kiaušinius perinimui:

  1. Surinktus perinimui skirtus kiaušinius į indą ir leiskite jiems pailsėti vieną parą.
  2. Kiaušinius rekomenduojama laikyti 14-16°C temperatūroje ir 50-60% drėgmės rūsyje. Nesilaikant šios taisyklės, iš kart sumažėja išperinimo rezultatai. NIEKADA KAIUŠINIŲ NELAIKYKITE ŠALDYTUVE !!! 
  3. Naudokite tik švarius kiaušinius, ant jų neturi būti matomų nešvarumų, ypač kraujo pėdsakų. NEPLAUKITE kiaušinių! Prikibusiems nešvarumams pašalinti galite naudoti kempinę.
  4. PASTABA: kiaušinius prieš inkubavimą laikykite padėkluose, nukreiptus smailiaisiais galais žemyn.
  5. Kiaušinius kas dieną reikia vartyti .
  6. Inkubavimui tinkamiausi 2-5 dienų kiaušiniai. Kuo senesni kiaušiniai, tuo mažesnė galimybė sėkmingai išperinti. Po 6 dienos išsiritimas mažėja po 10% .
  7. Saugokite kiaušinius nuo staigaus temperatūros pokyčio – iš vėsios laikymo vietos nedėkite tiesiai į inkubatorių, leiskite pamažu pasiekti kambario temperatūrą. Ant kiaušinių susidaręs kondensatas gali turėti neigiamos įtakos.
  8. Prieš naudojimą inkubatoriaus vidų dezinfekuokite chloro turinčia priemone arba “liaudiška” priemone, kalio permanganatu.. Jokiu būdu dezinfekavimui nenaudokite alkoholio!
  9. Inkubatorių sumontuokite gerai vėdinamoje patalpoje ant horizontalaus stabilaus paviršiaus.
  10. Po inkubatoriaus įjungimo ir temperatūros nustatymo bei vandens papildymo palaukite bent 2-3 valandas ir tik tada sudėkite kiaušinius perinimui. Stenkitės tą padaryti atsargiai, bet kuo greičiau, kad būtų kuo mažiau šilumos ir drėgmės nuostolių. Kiaušinius dėkite nukreiptus smailiaisiais galais žemyn.
  11. Neuždenkite veikiančio inkubatoriaus jokiais kitais daiktais, nes tai užblokuos oro patekimą !
  12. Paskutines 3 inkubavimo dienas nevartykite kiaušinių ir NEATIDARINĖKITE inkubatoriaus! Dangtį atidarykite tik tam, kad galėtumėte išimti išsiritusius ir išdžiūvusius paukščiukus. Naujai išsiritusius paukščiukus palikite inkubatoriuje maždaug 12 valandų.

Inkubacijos pradžioje nustatykite 37.7-37,8°C temperatūrą, paskutines 3 dienas iki tikėtino išsiritimo reikia sumažinti temperatūrą iki 37.2°C. Šiomis dienomis nebegalima kiaušinių vartyti bei taip pat reikia padidinti drėkinimą pagal gamintojo rekomendacijas.

Paukščių rūšis Inkubacijos laikas
Vištos 21 d.
Fazanai 23-25 d.
Putpelės 16-18 d.
Kalakutai 28 d.
Kurapkos 23-24 d.
Povai 28 d.
Žąsys 30-32 d.
Antys 27-28-30 d.

VANDENS PAUKŠČIŲ (ŽĄSŲ, ANČIŲ) PERINIMAS INKUBATORIUMI

Žąsų ir ančių perinimas stipriai skiriasi nuo sausyumos paukščių, kadangi įpusėjus perinimui kiaušiniams reikia vėdinimo ir papildomo drėkinimo – nuo dešimtosios inkubavimo dienos iki kol lieka 3 dienos iki kiaušinių skilimo, kartą per dieną atidarykite inkubatorių ir leiskite kiaušiniams atvėsti 15-20 minučių. Prieš pat uždarant dangtį, apipurkškite kiaušinius smulkiais vandens lašeliais (DĖMESIO: niekad nedrėkinkite kiaušinių, kol jie dar šilti, vanduo turi būti kambario temperatūros). Drėkinimo metu inkubatorių atjunkite nuo elektros tinklo.

INKUBATORIAUS PASIRINKIMAS

Dirbtinis paukščių inkubavimo procesas labai populiarus visame paulyje , tame tarpe ir  Lietuvoje, deja, vis dar matome tendencija, kad žmonės dažniausiai inkubatorių renkasi tik pagal kainą, kokybę nustumdami į antrą planą. Visgi stebuklų nebūna – jei išsirenkate projesionalų inkubatorių, tai ir perinimo rezultatai būna 99.9% geresni. Pripažinkime  – paukščių perinimas nėra toks paprastas dalykas, ir šį procesą reikia atlikti atsakingai, todėl inkubatoriaus kokybė turėtų būti pirmoje vietoje. Net ir buitinis inkubatorius privalo veikti nepriekaištingai – užtikrinti stabilią, bei tikslią temperatūrą bei santykinį oro drėgnumą viso inkubavimo ciklo metu. Lietuvoje itin kokybiškų sertifikuotų buitinių ir pramoninių inkubatorių gamintojas CIMUKA , į rinką išleido  100% patikimus ir kokybiškus inkubatorius, kuriuos Lietuvoje galite  įsigyti tik mūsų internetinėje parduotuvėje čia.